logo

KONYSİAD’DA DEPREM KONUŞULDU

KONYSİAD toplantısının bu ay ki gündemi deprem felaketi oldu. İki bölümden oluşan toplantının ilk bölümünde Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, deprem bölgesi izlenimlerini anlatırken ikinci bölümünde ise KONYSİAD Üyesi Ali Buldu moderatörlüğünde; konuklar Dr. Cem Oğuz, Doç. Dr. Şükrü Erdem ve Uzman Psikolog Melisa Oral deprem ile ilgili sunum gerçekleştirdi

Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) olağan toplantısı Hotel Su’da gerçekleştirildi. Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük depremin konuşulduğu toplantıya Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doc. Dr. Şükrü Erdem ve Uzman Klinik Psikolog Melisa Oral katıldı.

ANTALYA’MIZLA GURUR DUYDUK’

Programın açılış konuşmasını KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan gerçekleştirdi. Kaplan “Canımız, ailemiz, sevdiklerimiz, işimiz veya kurguladığımız geleceğimiz ile kontrolümüz dışında gelişen bir hayat yaşıyoruz. Mevcut durumda en önemli artımız deprem ile nasıl yaşayacağımızı biliyor olmamız. Kendimizi düzeltmeden sistemi nasıl düzeltebiliriz. Söylenecek şey çok ama söylenip durmak yerine biraz kendimizi dinlememiz gerekiyor. Deprem felaketi sonrası krizi iki etaplı yöneten Konyaaltı Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Sevgili başkanımız deprem bölgesinden hiç ayrılmadı. Düzgün ve koordineli bir şekilde yönetti. Kendisine bunun için şükranlarımızı sunuyorum. Bunun yanında Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek, tüm ekiplerini bölgeye gönderdi ve ekiplerin başında bire bir çalıştı. Kendilerine de teşekkür ediyorum. Antalya Valimiz Ersin Yazıcı  ise tüm kurum, kuruluş  ve STK ları toplayarak organize hareket etmemizi sağladı. Yaşanan süreçte Antalya’mızla bir kez daha gurur duyduk” dedi.

DUYGUSAL ANLAR YAŞADI

İlhami Kaplan’ın ardından kürsüye Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen geldi.  Başkan Semih Esen depremin ilk anından itibaren belediyenin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kahramanmaraş’taki yaşanan ilk depremin ardından bölgeye hareket ettiğini belirten Başkan Semih Esen, Kahramanmaraş’ta yaşadıklarını anlatırken duygusal anlar da yaşadı. Gözyaşlarına engel olamayan ve konuşmasına mola vermek zorunda kalan Semih Esen “Deprem bölgesindeyken devamlı olarak ‘Bu felaketin aynısı Konyaaltı’da olsaydı biz ne yapardık?’ sorusunun yanıtını düşündüm. Bunun yanıtı ne yazık ki hiç iç açıcı değil” dedi.

DERSLER ÇIKARMALIYIZ

Toplantının ikinci bölümünde ise Kanal V Haber Müdürü Ali Buldu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen sunuma Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Şükrü Erdem ve uzman  klinik psikolog Melisa Oral konuk oldu. İlk sunumu gerçekleştiren Dr. Cem Oğuz, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Cem Oğuz “Hatay depremi bize bir takım düşüncelere sevk etti. Tüm kentlerde yapı stoklarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koydu. Yeni yapılacak konutlarda denetimin önemini, arama kurtarma çalışmalarında sıkıntılar yaşanabileceğini, bununla birlikte afet toplanma alanlarının önemini ve iyi planlanması gerektiğini, aynı şekilde yardımların toplanması kadar iyi dağıtılmasının gerektiğini de ortaya koydu” dedi.

BİNALAR ANALİZ EDİLECEK

Antalya’da şu an aktif bir fay hattı bulunmadığını belirten Dr. Cem Oğuz “Antalya’da mevcut yapı stoğumuza bakmamız gerekiyor. Bununla ilgili yapılan bir çalışma Deprem Master Planı haricinde yok. Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz Üniversitesi’ne kazandırdığımız otopark aynı zamanda deprem toplanma alanı olarak kullanılacak. Türkiye’de ilk kez Afet Yönetimi Daire Başbakanlığını hizmete geçirdik. 2023-2025 yılı arası mikro bölgeleme çalışması yapılacak. Öncelikle tüm belediyeler envanter çalışmalarını gönderiyorlar. Bu envanter çalışmaları analizleri bilgisayar ortamına girilerek bir risk haritası oluşturulacak buna göre de binalar derecelendirilecek. Daha sonra ise saha çalışmaları başlayacak. Bu analizler sonucunda da riskli yapılar belirlenerek güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması planlanacak” dedi.

‘KAMU KENDİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİ’

Dr. Cem Oğuz’un ardından kürsüye gelen Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Erdem ise deremin ekonomik boyutunu anlattı.   Erdem “Bir şehirde deprem sonrası konutları yapsanız bile o şehrin toparlanması zaman alıyor. Bölgeye gereken çimento ve demir, Türkiye kapasitesinin üçte biri kadardır. Depremin maliyeti ise ülkeye 120 milyar dolar civarındadır. Bundan sonra konut değil şehirler kurmalı, bilim merkezleri kurmalıyız ki ülkede bir şeyler değişsin ve ders çıkarmış olalım. Bu konuda kamu, tekrar kendini gözden geçirmelidir” dedi.

KAYGILAR YAŞIYORUZ

Son olarak kürsüye gelen Uzman Psikolog Melisa Oral ise, depremin psikolojik olarak etkilerini anlattı. Oral “Hepimiz Antalya’da deprem olursa ben ne yaparım korkusu içine girdik. Normal hayata dönmemiz gerekiyor. Bu kaygılar mutlaka ileride ruhumuzda derin yaralar açacaktır” şeklinde konuştu.

Toplantıda KONYSİAD’a katılan yeni üyeler Mehmet Okan Kaya (Kanal V Yönetim Kurulu Başkanı) ve Birhan Sade’ye (Devsan Yapı A.Ş.) plaketleri Konyaaltı Kaymakamı Kamil Köten, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen ve KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan tarafından takdim edildi.

Toplantını konuk konuşmacılara verilen plaket ile sona erdi.

140 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ