logo

Antalya Büyükşehir Belediyesi Altın Portakal Krizini yönetemedi mi?

Bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde kriz çıktı. “Kanun Hükmü” adlı belgesel festival seçkisinden çıkarıldı, jüri üyeleri karara sert tepki gösterdi: “Film geri alınırsa görevimizi yerine getirebiliriz.”

Gün Haber, önceki gün yaptığı bir haberle konuyu gündeme getirmiş, iktidarı kızdıracak bir belgeselin Altın Portakal Ulusal Belgesel Yarışması’na yarışacağını duyurmuştu. Bu haberin ardından festival yönetimi, ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” belgeselini, belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yarışmadan çıkarmıştı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, yargı süreci bitene kadar filmin festivalden çıkarıldığını duyurmuş,”Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla yapılan bir film festivalinde, bu belgesel filmin yarışmaya alınmasına çok kızmış ve sorumlusu olarak gördüğü belediye şirketi ANSET’in yöneticisi ve festivalin idari koordinatörü Cansel Çevikol Tuncer ile Ankara’dan döner dönmez toplantı yapmıştı. Başına geleceği bilen Böcek’in bu filmin yarışma filmleri arasına alınması nedeniyle Tuncer’e tepki gösterdiği ileri sürülmüştü.

7-14 Ekim’de düzenlenecek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışma kategorisinde yer alan, Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli seçkiden çıkarıldı. Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen iki kamu çalışanının yaşadıklarını anlatan belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiğini, yapımın bu nedenle seçkiden çıkarıldığını açıkladı. Festivalin jürisinde yer alan isimlerin karara tepkisi sert oldu.

BU BAKIŞI KABUL ETMİYORUZ

Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsür, Hazar Ergüçlü ve Ezel Akay’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda jüri üyesi, ortak açıklamayla görevlerini bıraktıklarını duyurdu: “Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Altın Portakal Film Festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Festivaldeki görevimizi, ‘Kanun Hükmü’ filminin seçkiye geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz.”

Yönetmen: sinemaya darbe

Nejla Demirci, “Kesinleşmiş bir yargılama söz konusu değilken, festival belgeselin bir karakterinin yargı sürecinde olduğunu iddia ediyor. Belgeselimiz henüz yapım aşamasındayken yapımı yasaklanmıştı, yargıya başvurmuştuk. AYM eserimi ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdi ve tarafıma tazminat ödenmesine karar verdi. Bu yaşanan, belgesel sinemaya bir darbedir” dedi.

102 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ