Son Dakika
Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD), turizm gündemi ile toplandı. Toplantıda Antalya’nın turizmdeki gelecek hedefleri ve beklentileri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) Nisan ayı olağan genişletilmiş üye toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Konyaaltı Kaymakamı Rahmi Köse, Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Tanrıöver’in yanı sıra Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık ve çok sayıda üye katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KONYSİAD Başkan Yardımcısı Alper Alveroğlu, Başkan İlhami Kaplan’a teşekkür ederek, “Başkanımız İlhami Kaplan’ın vizyonu ve önderliğinde Antalya için çok değerli konuları görüştüğümüz toplantılar düzenlemeye devam ediyoruz. Marifet iltifata tabidir. Biz de bunun farkında olarak değerli başkanımız İlhami Kaplan’a teşekkür ediyoruz” dedi. Alper Alveroğlu’nun konuşmasının ardından derneğe yeni katılan üyelere, Konyaaltı Kaymakamı ve KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan tarafından plaket takdimi yapıldı.
‘11 EYLÜL’ BENZETMESİ
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Bolu’daki otel yangınının turizm sektöründe önemli değişikliklerin mihenk taşı olan bir afet olarak kayıtlara geçtiğinin altını çizdi. Başkan Kaan Kavaloğlu, “Öncelikle ülkemizde turizmin bir anayasası yok. Turizm sektörünün içinde çok sayıda çark var. Tur operatörleri, turizm çalışanları, oteller gibi çok sayıda bileşen turizm sektörünü oluşturuyor. Bu bileşenlerin düzeni ve intizamı için geniş çaplı düzenlemelere ihtiyaç var” diye konuştu.
KİMSE TOLERANS GÖSTEREMEYECEK
Bolu yangını ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan komisyona davet edildiğini ifade eden Başkan Kaan Kavaloğlu, “Bolu yangını ile TBMM’de bir komisyon kuruldu. Orada konuşma fırsatım oldu. Orada da belirttim. Bana göre bu yangın turizmin 11 Eylül’üdür. Bundan sonra kimse insan sağlığı ile alakalı bir konuda tolerans gösteremeyecek. Olması gereken de budur” dedi.
KANUNDA BELİRTİLİYOR
Otellerde yangın ve yangın güvenliği ile alakalı kapsamlı bir kanun olduğunun altını çizen Kavaloğlu, “Bu konuyla ilgili 2007 yılında çıkmış muazzam bir kanun var. Çok doğru bir kanun. Dört dörtlük bir kanun. Bu kanunda odaların 30 dakika yangına dayanıklı kapılara sahip olması isteniyor. Bu da yetmiyor, kapılar ısıyı gördüğü anda yandan ve alttan şişip duvarın ve zeminin boşluklarını kapatacak şekilde tasarlanmalı. Bu sayede alevlerin ve dumanın odaya dolması engellenmiş oluyor. İkinci kısım ise yangın merdiveni kapıları. Yangın merdiveni kapısının sahip olması gereken özellikler de bu kanunda belirtiliyor” dedi.
DENETİMDE SORUN VAR
Kanunda değil, denetimde sorun olduğunu söyleyen Kavaloğlu, “Kanunumuz çok doğru, ancak denetimle ilgili bir sıkıntı var. Denetimlerin zamanında ve usulüne uygun şekilde yapılması elzem. Son dönemde denetimler arttı. Artan denetimler sonrasında mevzuata uymayan işletmeler için yaptırımlara başlandı. İşini iyi yapanlarla yapmayanlar bir şekilde ayırt edilecek. Bu, mecburen yapılması gereken bir çalışmaydı” dedi.
KAPANAN İŞLETMELERİN BELGELERİ YOKTU
Denetimler sonucunda bazı otellerin kapandığını ifade eden Kaan Kavaloğlu, “Usulüne uygun yapılan denetimler, eksikliklerin giderilmesi için yapılıyor. Burada küçük ve orta ölçekli turizm işletmelerinin yaşadığı sorunlar olduğu söylendi. Ben AKTOB Başkanı olarak her seviyede turizm işletmesinin de başkanıyım. Büyük, küçük diye ayırt etmem söz konusu olamaz. Ancak bazı işletmelerin işletme belgesi yok. Denetime gelindiğinde ilk olarak işletme belgesine bakılıyor. Buna sahip olmayan işletmeler kapanıyor. Kapanan işletmeler, yangın eksikliklerinden ziyade işletme belgesi olmayan işletmelerdir” diye konuştu.
ANTALYA’NIN YÜKÜ ÇOK AĞIR
Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık ise “Antalya’nın yükü çok ağır. Türkiye’de iki tane önemli giriş kapısı İstanbul ve Antalya. Bu iki noktanın misafir sayıları da çok yüksek. Antalya yaklaşık 25 milyon bantta. İstanbul da aynı bantta. Bu aslında burada var olan birçok değerin zorlanmaya başlaması anlamına geliyor. Bizim belki bir nefes almaya ihtiyacımız var. Gideceğimiz çok yol var ama nefes almaya da ihtiyacımız var. Ülkenin tüm noktalarında turizm yapılabilir hale getirilmeli. Bunun için yeni bir atılım ve planlama ile bütün şehirlere turizmi yaymamız lazım” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından kürsüye gelen KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan, “Ben KONYSİAD ailesiyle gurur duyuyorum. Hayatımda birçok görev yaptım ancak en gurur duyduğum ekip KONYSİAD ekibidir. Bu anlamda çok mutlu olduğumu belirtmek isterim” dedi. Kaplan’ın konuşmasının ardından program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
BENZER HABERLER